19 Şubat 2008 Salı

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Malzemeler
  • Yarim kg.Asma yapragi
  • 4-5 kuru sogan
  • 1,5 cay bardagi siviyag
  • 2 su bardagi pirinc
  • 1 yemek kasigi kuru nane
  • 1 yemek kasigi yenibahar
  • 1 cay kasigi tarcin
  • yarim limon suyu
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 su bardagi saplariyla beraber dogranmis maydanoz
  • 2 su bardagi sicak su

Hazirlanisi

  1. Yapraklarinizi kendiniz salamura yapiyorsaniz bir gece onceden 4-5 kez ilik suyla yikayip sabaha kadar soguk suyun icinde birakarak tuzunun cikmasini saglayin.hazir aldiysaniz.6-7 kez ilik suda yikayarak tuzunu cikartin.
  2. Diger yandan tavaya soganlarinizi yemeklik dograyin soteleyin.Pirincleri yikayip suyunu suzdurun.
  3. sotelenen soganlarin icine pirinci ekleyin.5- dk kavurun.Sonra sirasiyla naneyi, yenibahari,tarcin,tuz ve 1 -1,5 cay bardagi sicak suyu ekleyin cok kizik ateste pirinclerin sismesini saglayin.Pisen dolma harcinizin altini kapatin ince kiyilmis maydanoz ve 1/2 limon suyunu ekleyin guzelce harmanlayin.
  4. Dolmayi pisireceginiz tencerenin en altina bir parmak kalinliginda halka halka kestiginiz soganlari dizin.Uzerinede sardiginiz yapraklari sira sira dizin.Bittiginde uzerine 2 su bardagi sicak suyu ve 1 cay bardagi zeytin yagiyla 1 limon suyunu gezdirin ve tencerenin uzerine dolmalarin uzerini kapatacak kadar bir tabak yerlestirin.Kisik ateste yapraklar pisene kadar yaklasik 30-45 dk pisirin.Limon dilimleriyle susleyip servis yapin.

Hiç yorum yok: